Nationale Parken

Nationale Parken en natuurgebieden

Hongarije heeft 10 nationale parken, 36 beschermde landschaps gebieden en 142 beschermde natuur gebieden. De vele en gevarieerde leefgebieden zijn vrijwel allemaal intact gebleven zoals laagvlakten, venen en moerassen, wetlands, weilanden, bossen en graslanden. Deze landschappen herbergen een ruim aanbod aan inheemse flora en fauna. Ze beschikken ook over  moderne faciliteiten zoals bezoekerscentra met exposities die bovendien allerlei activiteiten organiseren. Hierna volgt een overzicht van de 10 Nationale Parken, inclusief links naar de (Engelstalige) sites van de tien Nationale Parken. Daar kunt u ook alle informatie voor een actieve vakantie in Hongarije vinden.Kapolnapuszta-buffelreservaatBalaton Nationaal Park

Balaton-Felvidéki Nationaal Park

Een oude droom van de Hongaarse Vereniging tot natuurbehoud is uitgekomen in 1997: een beschermd ecologisch systeem van het aangrenzende gebied van het Balaton Uplands werd toegevoegd aan de reeds bestaande beschermde gebieden die al een tijd van elkaar waren gescheiden. Het gebied van 56 997 hectare van het Balaton-felvidéki National Park bestaat nu uit deze zes beschermde natuurgebieden. Kis Balaton, wat Klein Balaton betekent is één van de bekendste van deze zes. Het is een vlak, moerasachtig gebied met tienduizenden vogels die in de rietvelden verblijven. Van de 370 vogelsoorten die in Hongarije voorkomen nestelen er hier zo’n 150, ook vele zeldzame vogelsoorten. Een voorbeeld van zo’n zeldzame vogel is de Zilverreiger. Het is een prachtig natuurreservaat met uitkijktorens, een grote boog brug over een meer vol met vissen, vogels en waterpartijen. U kunt hier onder begeleiding het vogeleiland Kanyavár bezoeken. Wat u ook zeker niet mag missen is het unieke buffelreservaat “Kápolnapuszta”.

Nationaal Park Aggteleki

 

Het Aggtelek Nationaal Park ligt in de Gömör-Torna Karst regio, een gebied met aan uniek natuurlijk en cultureel erfgoed. Het is het eerste Hongaarse Nationale Park dat gewijd is aan de bescherming van deabiotische waarden, oppervlakte land formaties en grotten. De ondergrondse natuurlijke schatten, namelijk de grotten van de Aggtelek Karst en de Slowaakse Karst staan op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst.

Nationaal Park Bükk

Bükki Nationaal Park

De grillige Kalksteenvormen, grotten, canyons, markante rotsen van het Bükk-gebergte en de zeldzame flora en fauna trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Dit eerste hoogland Nationale Park van Hongarije werd opgericht in 1977 en op dit moment gaat het om 43.254 hectare beschermd natuurgebied.

Links naar websites van de overige Nationale Parken:

Duna-Dráva National Park
Duna-Ipoly National Park
Fertő-Hanság National Park
Hortobágyi National Park
Kiskunsági National Park
Körös-Maros National Park
Őrségi National Park

Er is ook een PDF-brochure beschikbaar met een overzicht van alle activiteiten per park:

Nationale Parken (Engelstalig)