De Highlights van Budapest

Wat u tijdens uw vakantie in Hongarije niet mag missen van Budapest

BUDA

De Burchtheuvel
Vissersbastion

De Burchtheuvel – de thuisbasis van wat je zou kunnen noemen Buda’s ‘oude stad’ – is al eeuwen lang een cultureel en strategisch middelpunt van de stad en was ook de plaats van meer dan 30 belegeringen. Hierdoor moesten veel gebouwen steeds weer herbouwd worden. Dit gebeurde vaak met behulp van stenen uit het puin en verklaart de mix van bouwstijlen. De pronkstukken zijn de spectaculaire Mátyás Kerk en de Het Koninklijk Paleis in het zuiden. Het uitzicht op Pest vanaf het Vissersbastion is adembenemend. Tip: Na ca. 17.00 uur, als de meeste dagtoeristen al weer weg zijn, kun je hier optimaal genieten en heerlijk rondslenteren.

Het Koninklijk PaleisKoninklijk Paleis Boedapest

Het imposante gebouw boven op de Burchtheuvel is het koninklijk paleis, dat dateert uit 14e eeuw. Het werd 400 jaar later in barokstijl verbouwd. Het herbergt nu het Historisch Museum van Boedapest, de Hongaarse Nationale Galerie en de Nationale Szechenyi Bibliotheek.


Het Vissers Bastion

Vissersbastion in Budapest

Het Vissersbastion (Halaszbastya) heeft sprookjesachtige torentjes met een verhoogde uitkijkpost van waaruit u de stad te bekijken. De minaretten en muren lijken middeleeuws, maar ze zijn gebouwd in 1902 door Frigyes Schulek om de Mátyás Kerk te vullen.

In de Mátyáskerk werden koningen gekroond en koninklijke bruiloften gehouden. In 1896 is de kerk met medewerking van beroemde kunstenaars op neo-gotische wijze verbouwd.

Margaret (Margit) Eiland

“De speeltuin van Boedapest”, het autovrije Margaret Eiland midden in de Donau, heeft alles wat je nodig hebt om van een ​​ontspannende dag te genieten. Je vindt er o.a. een  stadion, tennisbanen, een buitenzwembad, een openluchttheater, Japanse en Rozen tuinen, vroeg middeleeuwse ruïnes, twee kuurhotels en een biertuin. Het eiland wordt met Boeda en Pest verbonden door de Margaret en de Árpád brug. U kunt er ook komen met een rondvaartboot. Die leggen daar vaak aan en u kunt daar uitstappen en bijv. met de volgende boot weer verder of terug naar de plek van afvaart.

De Kettingbrug

Budapest Kettingbrug

De Kettingbrug was de eerste permanente verbinding tussen Boeda en Pest en is gebouwd in 1848. De Kettingbrug steunt op twee pijlers, waarvoor antieke triomfbogen als voorbeelden hebben gediend. Twee leeuwen van steen zorgen aan twee kanten voor een stille bewaking.

PESTParlementsgebouw Budapest

Het Parlementsgebouw

Het op één na grootste parlementsgebouw van de wereld stamt nog uit de tijd dat Hongarije ongeveer 2x zoveel grondgebied had dan nu (van voor het zgn. Trianon verdrag uit 1920) en waarvan de grandeur letterlijk afstraalt. Ook van binnen is het een en al pracht en praal. Het is alleen toegankelijk bij een georganiseerde rondleiding of als onderdeel van een sightseeing tour.

Stephan BasilicaSzt. Istvan Basilica

Szt. Istvan Basiliek

Vernoemd naar Szent István (St Stephen), de stichter van de Hongaarse christelijke staat. De basiliek is zichtbaar uit alle hoeken van Boedapest. De koepel heeft een hoogte van 315 meter en dat is ook de exacte hoogte als die van het Parlement, waarvan de bouwers besloten niet hoger te gaan.

De Grote SynagogeJoodse synagoge in Boedapest

Deze synagoge is na die van New York de grootste ter wereld. Het biedt plaats aan 3.000 gelovigen. Het is ook het middelpunt van de bloeiende Joodse gemeenschap van Boedapest, met een jaarlijks terugkerend festival in en rond het indrukwekkende gebouw. Hier vindt u ook het Joods Museum.

Andrássy Avenue

Deze Boulevard is genoemd naar een oud-premier die veel gedaan heeft om ervoor te zorgen dat Boedapest een ware metropool werd. Hij wilde dat Boedapest net zo’n elegante doorgaande weg kreeg als de Champs Elysees in Parijs. Er zijn prachtige voorbeelden van Eclectische architectuur te zien langs de Avenue inclusief de Opera en veel huurhuizen met intieme hofjes, beelden en fonteinen. Onder de Andrassy Avenue werd 125 jaar geleden de eerste metro aangelegd, die tot op de dag van vandaag nog functioneert.


IMG_20150714_161512

Tip: Ga koffiedrinken met wat lekkers in het prachtig gerestaureerde “Nieuwe Parijse Warenhuis”. Nu omgetoverd tot boekwinkel (en meer).

 

Het Helden Plein

Heldenplein

De beelden op het Heldenplein vertegenwoordigen de belangrijkste figuren uit de Hongaarse geschiedenis. Ook hier aan grandeur geen gebrek en het laat goed zien hoe trots de Hongaren op hun land zijn. Overigens zijn de figuren uit de tijd van de impopulaire Habsburgse monarchie al lang verwijderd en vervangen. Hongaren proosten nog steeds niet graag met bier, want dat was wat de Oostenrijkers deden nadat ze de Hongaren hadden verslagen en Hongarije deel ging uitmaken van de Habsburgse Monarchie.

Het stadsparkVaros liget

Naast het park op Margitsziget (Margaret Eiland), heeft Boedapest nog een fraai  Stadspark (Városliget). Het ligt vlakbij het Heldenplein. Dit stadspark en de directe omgeving biedt een scala aan attracties zoals de Budapest Zoo , een (pop) concertzaal en de beroemde  Szechenyi baden. Ook het circus van Budapest is hier te vinden.

Het Vajdahunyad Kasteel

Vajdahunyad Kasteel

 

Dit sprookjesachtige kasteel werd oorspronkelijk gebouwd uit hout en karton voor de millennium tentoonstelling in 1896 ter viering van de duizendste verjaardag van de aankomst van de Magyaren (Hongaren) in de Karpaten. Het doel was om de bezoeker een idee te geven van het rijke architecturale verleden van Hongarije en het beschikt over kleinschalige reproducties van diverse gebouwen in Hongarije en in het bijzonder Transsylvanië (nu Roemenië). Deze architectonische cocktail was zo’n succes dat het werd herbouwd met meer permanente materialen in 1904. In de winter biedt het een spectaculaire achtergrond voor een ijsbaan, terwijl het in de zomer wordt omringd door een meer waar waterfietsen en roeiboten te huur zijn.

De Centrale Markthal
Centrale Markthal Budapest

De grootste van de 5 markthallen die aan het einde van de 19de eeuw zijn gebouwd, is de Centrale Markt Hal. Dit grote gebouw had oorspronkelijk een inpandig kanaal waar goederen via het water konden worden aangevoerd. Hoewel het inpandige kanaal inmiddels al lang verdwenen is, kunnen bezoekers nog steeds genieten van grote hoeveelheden verse producten, vlees en bloemen.

Centrale Markthal binnenkantVooral de geuren binnen het gebouw zijn indrukwekkend. Zo ruik je vis en zo ruik je weer bloemen. Het is aan te raden om op zaterdagochtend te komen, want dan zie pas je hoeveel mensen hier hun wekelijkse inkopen doen. Beneden vind je voornamelijk de  verse waar, zoals vlees, vis, kruiden, groente en fruit terwijl boven op de galerijen vooral zaken als kleding, kant, sieraden te koop zijn.