Budapest, de Donauparel

Budapest, “Parel aan de Donau”

Een vakantie in Hongarije is niet compleet zonder een bezoek aan Budapest. De geschiedenis van Boedapest is versmolten met die van de Hongaren zelf. Er wonen circa 1.8 miljoen mensen (20% van alle Hongaren) in de  hoofdstad. De stad is zo groot dat er zelfs 3 Ikea vestigingen zijn. Buda en Pest waren vroeger twee verschillende steden, waarvan Buda de oudste is. Het barokke Pest lijkt op het centrum van Parijs wat ook niet zo verwonderlijk is, aangezien de plattegrond van de boulevards duidelijk zijn geïnspireerd op het werk van Haussmann, de architect van de renovatie van Parijs aan het eind van de 19e eeuw. Buda, dat tegen de heuvel aangebouwd is heeft meer weg van een middeleeuwse stad, compleet met burchten en kastelen. De stad als geheel vertoont een ongelofelijke hoeveelheid aan bouwstijlen die je op maar weinig andere plekken aantreft. Alles staat er doorelkaar: barok, klassiek, romantiek, Jugendstill, Bauhaus… maar het resultaat is bijzonder charmant, bijna nostalgisch. Je kunt er als het ware door de tijd reizen.

Boedapest-Koninklijk PaleisRondvaart Boedapest

Rondvaart op de Donau

Het lukt u nooit om beide delen in 1 dag te bekijken, tenzij u de hele dag in hop on/off bus blijft zitten en er nooit af hopt, maar dan mist u natuurlijk wel ontzettend veel. Een goed begin om een indruk te krijgen van alles wat Budapest te bieden heeft is een boottocht op de Donau te maken. Rondom de kettingbrug (bij Vigadóo tér) zijn veel rederijen  die allerlei tochtjes aanbieden en een mooie rondvaart over de Donau hoeft niet meer dan €10 te kosten, vaak inclusief drankje. Het is ook mogelijk om een een sightseeing tour in een amfibievoertuig te houden (een “busboot”), maar dat is wel een stuk duurder dan een gewone rondvaart.Metro BoedapestTrams in Boedapest

Het openbaar vervoer in Budapest

Het openbaar vervoer in Budapest is bijzonder goed geregeld en bovendien erg goedkoop. De lijnen zijn overzichtelijk en de bussen, trams en metro’s rijden vaak en op tijd. Ook de antieke metrolijn 1, de oude gele trams en de trolleybussen zijn nog lang niet afgeschreven, ook al kunnen sommige wel een nieuw likje verf en wat anti roest gebruiken (zie foto hierboven links). Wij raden u absoluut af om met de auto in Budapest op stap te gaan, parkeerplekken zijn er namelijk duur & schaars. Bovendien is het toegestane alcoholpromillage 0,0. Laat de auto lekker bij uw hotel staan of aan de rand van de stad en reis verder met het openbaar vervoer.  Een 3 daagse OV-kaart kost nog geen €15.